RTÜK Başkanı Şahin’den HBV İletişim Fakültesi’ne ziyaret

RTÜK Başkanı Şahin’den HBV İletişim Fakültesi’ne ziyaret

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Osman Yazıcı tarafından verilen “Güncel Sorunlar” dersi kapsamında öğrencilerle buluştu.

Radyo Televizyon Üst Kurul (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Osman Yazıcı tarafından verilen “Güncel Sorunlar” dersi kapsamında 4. sınıf Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi.

Şahin’i, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Orbay, İletişim Fakültesi Dekanı Ayşe Elif Emre Kaya, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ufuk Erdem, Dr. Öğr. Üyesi Nargis Özgen ve Genel Sekreter Naci Sarıaslan karşılayarak Dekanlık’ta ağırladı. Ziyarete, Öğr. Gör. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Dr. Ragıp Bingöl ile Öğr. Gör. Arzu Kalkan da katıldı. Şahin, AHBV Üniversitesi İletişim Fakültesi Uygulama Birimi Radyo Genç İletişim’i ziyaret etti ve teknik ekipmanların yenilenmesine destek olmak için bir liste istedi.

Bu Fakülte’den mezun olduğunu dile getiren Şahin, iletişimcilerin kendi alanlarında meslek sahibi olmalarının önemine değindi. Kişinin kendini geliştirmesinin iletişim alanındaki faaliyetlerini de etkileyeceğini belirten Şahin, “Üniversite yaşlarında bir yeterliliği sahip olmalısınız. Kendinizi geliştirmelisiniz. Okulun kazandırdıklarının yanında kendi azmim ve becerilerim bana her zaman destek oldu. Yeterliliklerimi bir araya getirebildiğim için de önce devlet memuriyetinde daha sonra da iletişim faaliyetlerinde yer aldım” dedi.

Okuduğu kitaplar sayesinde kendini anlatmayı öğrendiğini aktaran Şahin, “Ben Rus edebiyatının tamamını ve klasikleri üniversite öğrencisiyken okudum. Zamanla bu kitapların bana çok şey kazandırdıklarını gördüm. Kendimi anlatmayı öğrendim. Bugün kendimi bu şekilde ifade edebiliyorsam kendimi değiştirme isteğimden kaynaklanıyor” şeklinde konuşarak kitapların yeni ihtiyaçları ortaya çıkardığını sözlerine ekledi. Eksikliklerin telafisi olmadığını vurgulayan Şahin, “Zihniniz bütün bilgileri daha hızlı algılayacak bir yaşta bu yüzden kesinlikle dil öğrenmelisiniz. Dilin eksikliğini her zaman hissedersiniz. Ne söylemek istediğimi ileride anlayacaksınız” diye konuştu.

Okurken bir işte de çalışmanın faydalı olduğunu düşündüğünü dile getiren Şahin, sözlerine şöyle devam etti:
Ben okurken anketörlük yapıyordum bu sayede yeni şeyler öğreniyordum. Edindiğim birikimler sayesinde şimdi çok güzel anket okuyup değerlendiriyorum. Bugün benim en önemli işlerimden birisi anket okumak. Bir dairem var ve bu daire tamamen anketlere yönelik işler yapıyor. Yapılan araştırmaları her şeyi biliyorum. 3 yıl anketörlük yaptığım için tecrübeliyim.


“RTÜK sadece ceza veren bir kurum değil”
İletişim öğrencilerinin kendi alanlarında denetim ve düzenleme faaliyeti yapan bir üst kurulu tanıması gerektiğini ifade eden Şahin şunları söyledi:
RTÜK sadece ceza veren bir kurum değil. Biz geldiğimiz günden itibaren yaptığı işlerle övünmeye çalışan bir kurumuz. Toplumsal yapımızı, ailemizi bozan yayınları elimizden geldiğince denetlemeye çalışıyoruz. Telefonlardan yazılı bir şekilde ulaşabileceğiniz şikayet sistemimiz var. Şikayetler önce uzmanların önüne düşüyor. Uzmanlar ihlal olup olmadığına bakıyor eğer ihlal varsa ilgili daire başkanına gönderiyor. Kurulda 9 kişi karar veriyor. Kararları tek başımıza değil oy birliğine göre alıyoruz. Tabii ki sürekli ceza alan kanallar var. Bunun sebebi ihlal yapan kanalı uyarıp düzeltmesini istememize rağmen aynı şeyleri yapmaya devam etmelerinden kaynaklanıyor. Uyarıp düzelten kanallar ceza almazken ihlal yapmaya devam eden kanal ceza alıyor. Uyarı sistemimiz var. Kanallar bu sisteme dikkat etmeliler.

Dezenformasyon çağında yaşanılan bu dönemde haberlere dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Şahin, sadece sosyal medyadan görülen bilgilere göre hareket edilmemesini söyledi. Dijital yayınlar için ebeveyn kontrolü getirdiklerini açıklayan Şahin, şöyle konuştu

Dijital mecralarla ilgili sıkıntımız büyük ama onların da olması gerekiyor. 2018 yılında kanun çıktı. 2019 yılında 54 uluslararası firma geldi, çağrımıza güvenerek bize kulak verdiler. Şu anda denetim kapsamında sizlerin görmediği birçok şeye müdahale ediyoruz ama bunları size yansıtmıyoruz. Dijital mecralar parayla abone olunan bir yer. 18 yaşından küçüklerin içerikleri izleyebilmeleri için mutlaka ebeveyn kontrolünden geçmeleri gerekiyor. Şimdilik bunları yapabildik, tabii ki devam edecekler. Kendi yapıları gereği yapmak istediklerine devam edecekler. Biz de elimizden geldiğince devletimizin verdiği imkânlarla zararlı içeriklerden çocukları korumaya çalışacağız.

Kadına şiddetle ilgili çalışma
Kadına yönelik şiddetle ilgili ciddi bir çalışma yaptıklarına değinen Şahin, “8 Mart’ta sekiz tane madde hazırladık. Artık yayınlarınızda bu tür şiddeti lanse etmeyin, mağduru değil mağdur edeni gösterin dedik. RTÜK görevleri yaparken toplumsal değerlerle ilgili de hep ön planda olmayı ve bu tür alanlarda görevini yerine getirmeye çalışıyor” dedi.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.