Canan Ceylan: “Bağımsız ve güçlü bir Türkiye için tarımsal seferberlik şart”

Canan Ceylan: “Bağımsız ve güçlü bir Türkiye için tarımsal seferberlik şart”

ANKARA – Ankara Gıda Tarım Ürünleri Derneği Genel Başkanı Canan Ceylan, ekonomileri ne kadar gelişmiş olursa olsun tarımda geri kalmış bir devletin her zaman dışarıya bağımlı kalacağını söyledi.

Ankara’da bir otelde düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Canan Ceylan, bağımsız ve güçlü bir Türkiye için tarımsal seferberlik başlatmanın zorunlu olduğunu belirtti.

Kaynakların azalmasıyla gıdanın öneminin giderek arttığına dikkati çeken Ceylan, şunları kaydetti:

“Küresel iklim krizi, ardından yaşanan pandemi ve son olarak Ukrayna’da yaşanan savaş… Kaynakların azalmasıyla gıdanın önemi giderek artıyor ve stratejik bir öneme sahip oluyor.  2016 yılında yaklaşık 7 milyar 500 milyon olan dünya nüfusunun, 2050 yılında 9 milyarı aşacağı tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletlere bağlı Gıda ve Tarım Örgütü küresel ısınma seviyesinin 2 dereceyi geçmesi halinde dünyada açlık çeken 800 milyon, yoksulluk çeken 1 milyon 200 bin insan sayısının daha artacağının uyarısını yapıyor.”

– “Gıda bugün neredeyse bir silah olarak kullanılıyor”

Canan Ceylan, gelecekte tarımda kendi kendine yetebilen bir ülkenin dünyanın en güçlü ülkelerinden sayılacağını söyledi.

Dolayısıyla bir gıda seferberliğinin şart olduğunu aktaran Ceylan, “Gıda bugün neredeyse bir silah olarak kullanılıyor. Peki bu durumda ne yapmalı? Nasıl bir yol izlemeli? Nereden başlamalı? Yakın, orta ve uzun vadede planlar ne olmalı? İşte biz bu soruların cevaplarını arıyoruz. Çünkü gelecek yıllarda tarımda kendi kendine yetebilen bir ülkenin dünyada en güçlü ülkelerden biri olacağını biliyoruz. Ülkelerin ekonomileri ne kadar gelişmiş olursa olsun, tarımda geri kalmış bir ülke dışarıya bağımlı bir ülkedir. Tam bağımsız ve güçlü bir Türkiye için artık tarımsal seferberlik başlatmak zorundadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu seferberlikte üreticisinden tüketicisine herkese görev düştüğünü vurgulayan Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Mühendisinden halcisine, nakliyecisinden depocusuna kadar hep birlikte el ele verip kendi üstüne düşen görevi layıkıyla yerine getirmelidir. Önce üret sonra tüket kelimesiyle yola çıkan derneğimiz, üretim sürecindeki tüm paydaşlarla koordineli bir şekilde bu seferberlikte üzerine düşen görevi yerine getirmek için, ülkemizin her türlü tarımsal sorunlara iyi bir analiz ve etüt ile birlikte çözüme kavuşturulması derneğimizin asıl amacıdır. Amaç ülkeye hizmettir. Amaç insana hizmettir. Amaç ülkemizin bağımsızlığında en önemli güç olan tarımı dünya standartlarına getirmek ve örnek gösterilen ülke olmaktır. Bunu başarabiliriz. Çünkü bir araya geldiğimizde neler yapabileceğimiz tarihimizde var. Bütün engelleri aşabiliriz. Tarım anlayışını baştan aşağıya değiştirip yeni, yepyeni bir anlayışla yolumuza devam edebiliriz. Bunu başarırsak ki ben başaracağımıza eminim, dünyanın tarihi yeniden yazılabilir.”

– “Gıda fiyatlarındaki artışlar kanayan bir yara”

Ankara Gıda Tarım Ürünleri Derneği Genel Başkanı Canan Ceylan, hayvansal ürün ve gıdalardaki fiyat artışlarının kanayan bir yara olduğunu söyledi.

Buna neden olan tüm sebepler ile mücadele edeceklerini sözünü veren Ceylan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Derneğimizin önceliği üretici ve tüketiciye en uygun fiyatlı ve kaliteli olanı sunmaya çalışmak. Bunun için gayret ediyoruz. Bu sebeple çıktığımız bu yolda tüm üyelerimize ve desteğini esirgemeyen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. Daha güçlü ve huzurlu  bir Türkiye için önce üretip sonra tüketeceğiz.”

  

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.