İş insanı Cahit Eftekin’in ilk kitabı “Türklerde Vakıf Kültürü” çıktı
İSTANBUL – Hayırsever, iş insanı Cahit Eftekin’in Türkiye’de vakıflar kültürünü anlattığı kitap okuyucularla buluştu.
İstanbul ve Türkiye’nin birçok ilinde dezavantajlı gruplara yönelik yaptığı çalışmalarla bilinen Cahit Eftekin “Türklerde Vakıf Kültürü” kitabıyla kültür çalışmalarında da yer aldı.
– “Vakıfların Türk kültüründe yeri çok önemli”
Cahit Eftekin, Türkiye’de vakıfların insani bir düşüncenin mahsulü sonucu ortaya çıktığını söyledi. Vakıflar İslam dininin yardımlaşmayla ilgili emir ve prensiplerinden doğduğuna dikkati çeken Eftekin, “Vakıflar, gerçek veya tüzel kişilerin hiçbir tesir altında kalmadan, kendi iradeleriyle, kendilerine ait mallarını, maddi bir karşılık beklemeden, her türlü ekonomik değerlerini, haklarını kendi mülkiyetlerinden çıkartıp ihtiyaç sahiplerinin istifadesine sunulan mal topluluklarıdır. Vakıflar, Osmanlı Devleti’nin gücünü gösteren en önemli kurumlarının başında gelir.” dedi.
Osmanlı Devleti’nin büyümesinin en büyük sebeplerinden birinin vakıflar olduğunu aktaran Eftekin, “Altı asır boyunca padişahlar, şehzadeler, padişahın eşleri ve padişah anneleri varlıklarından vakfederek Osmanlı Devleti’nin sosyal gücünü ortaya koymaya yardım etmişlerdir. Vakıf müessesesi, dinî ve hukukî hususiyetiyle yüzyıllardan beri büyük bir önem kazanmış, sosyal ve ekonomik hayat üzerinde derin etkiler yapmıştır.” diye konuştu.
– “Kitap geliri Maltepe Huzurevi’ne bağışlanacak”
Osmanlılarda bir sosyal politika aracı olan vakıfların Cumhuriyet döneminde de önemli fonksiyonlar icra ettiğini hatırlatan Eftekin, şunları kaydetti:
“Vakıflar Türk kültüründe ayrı bir yere sahiptir. Devletin yetemediği yerde hizmet veren, yardımlaşma temeline dayalı bu kuruluşlar cemiyetin temel taşlarındandı. Sosyal yardım faaliyetleri daha çok vakıflar eliyle yürütülmüştür. Yoksulların barınma, yeme içme ihtiyaçları için imarethaneler, yolcuların konaklaması için kervansaraylar gibi yapılar vakıflarca kurulmuş ve işletilmiş, bundan başka günümüzde belediyelerin yürüttüğü hizmetlerin çoğu vakıflar eliyle yapılmıştır. Vakıflar, milletin millî ve manevi heyecanının tezahürü dersek, gerçeği ifade etmiş oluruz. Ülkenin imarında, cemiyetin millî/dinî ruh kazanmasında vakıfların oynadığı rol çok büyüktür. Bugün ancak devlet teşebbüs ve parasıyla yaptırılabilecek işlerin, vakıflar vasıtasıyla temin edilmiş olması, hayatımızda vakıfların yerini bize çok açık göstermektedir. Vakıflar, sadece erkekler değil, kadınlar tarafından da yapılmıştır. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde kadınlar desteğiyle insanlığın hizmetine sunulan okul, hamam, çeşme, konak, kervansaray, hastane, kütüphane, aşevi, bağ, bahçe, mera, çayır gibi çok sayıda vakıf eseri ve arazisi vardır. Kitabımızda, vakıfların öncelikle, Türk kültüründeki yeri üzerinde durduk. Ayrıntılı bilgiler verdik. Vakıf kültürünü anlatan bu kitabın herkesin okumasın cani gönülden dilerim vakıflara yardım ve bağış yapmanızı dilerim. Kitap gelirimiz ayrıca Maltepe Huzurevi’ne bağışlanacak.”
Cahit Eftekin kimdir?
1978 yılında Van’ın Erciş ilçesinin Ergücü köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Erciş’te, lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Newport University’de İnşaat Mühendisliği okudu. 2008’de, inşaat sektörü başta olmak üzere gıda ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren AFRA A.Ş’yi kurdu. Çeşitli STK’da yöneticilik yapan Eftekin, Türkiye’nin birçok bölgesinde organizasyonlar ve konferanslar düzenlemekte, yardım çalışmalarına katılmaktadır. Halen Ensar Vakfı Ümraniye Şube Başkanı olan Cahit Eftekin, üç çocuk babasıdır.
Henüz yorum yapılmamış.