Büyükelçi Küçükyılmaz, Cezayir’de kitap tanıtımına katıldı

Büyükelçi Küçükyılmaz, Cezayir’de kitap tanıtımına katıldı

CEZAYİR – Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Muhammet Mücahit Küçükyılmaz, Emir Abdülkadir’in Bursa’da geçirdiği yılları anlatan “Emir Abdulkadir Bursa’da” kitabının tanıtımına katıldı.

Cezayir Yüksek İslam Meclisi Konferans Salonunda gerçekleştirilen tanıtım programına Büyükelçi Küçükyılmaz’ın dışında Cezayir Yüksek İslam Meclisi Başkanı Ebu Abdullah Ğulamullah, TİKA Cezayir Program Koordinatörü Gökçen Kalkan ile çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı.

Cezayirli Araştırmacı Prof. Mustafa Khiati’nin Fransızca olarak kaleme aldığı kitap TİKA tarafından 2023 yılında Arapça ve Türkçeye tercüme edilerek basıldı.
Programda bir konuşma yapan Büyükelçi Küçükyılmaz, Emir Abdülkadir’in sadece Cezayirliler için değil, Türkler için de önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Emir Abdülkadir’in Fransa’da esir, Türkiye’de ise misafir olduğunu aktaran Küçükyılmaz, “O tıpkı Baba Oruç, Barbaros Hayreddin, Salih Reis, Murad Reis, Elhac Ahmed Bey gibi önemli bir ortak değer ve tarihi bir şahsiyet. Kendisi İslam dünyasındaki sömürge karşıtı direnişin en önemli sembol isimlerinden birisi olarak İmam Şamil, Ömer Muhtar gibi direniş önderlerine de ilham vermiştir.” diye konuştu.

– “Emir Abdülkadir, Şam’daki olası isyanı önledi”

Büyükelçi Küçükyılmaz, Emir Abdülkadir’in Bursa’dan sonra Osmanlı topraklarındaki Şam’a geçerek orada çıkan bir Dürzi isyanını diplomatik becerileri ve ikna kabiliyeti sayesinde tatlıya bağladığını kaydetti.

Büyükelçi Küçükyılmaz, konuşmasının sonunda, “Emir Abdülkadir’i gelecek nesillere tanıtmak üzerimizde bir borçtur; Mustafa Khiati hocamıza bu borcu hepimiz adına ödemiştir” diyerek Prof. Dr. Mustafa Hyati ile kitabı Arapça ve Türkçeye tercüme ederek basımını gerçekleştiren TİKA yetkililerine teşekkür etti.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan kitabı Cezayir mevkidaşına hediye etmişti

Söz konusu kitap, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılı Kasım ayında Cezayir’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’a hediye edilmişti.

Emir Abdülkadir, Cezayir halkı tarafından 1830-1837 yılları arasında Fransızlara karşı gerçekleştirilen direnişin en önemli iki isminden biri olarak biliniyor.

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.